Tolerancer og fuger

Ingen flise er ens, heller ikke i størrelsen. Det betyder, at hver flise har forskellige størrelsestolerancer, som man udbedrer med fugebredden. F.eks. kan en flise på 30x60 cm. have en tolerance på 1,2 mm. Det vil sige, at størrelsen på fliserne maksimalt må svinge på 1,2 mm. for at kunne passe sammen på samme gulv eller væg. 

Denne størrelsesforskel optages ved at anvende en fuge på min. 4-5 mm i bredden. De fleste fliser leveres som ratificerede, hvilket betyder, at de i stedet for størrelsessortering kommer igennem et kantskæreranlæg, hvor de tilpasses til den nøjagtig samme størrelse og dermed kan monteres med en fuge helt ned til 2 mm bredde.

En flise er som regel ikke 100% plan. Ifølge EU-normerne er planhedstolerancen 0,5%, hvilket betyder, at man altid ved nedlægning i forbandt skal kontrollere, om det kan udføres med et tilfredsstillende resultat, inden fliserne monteres. Det kan f.eks. være nødvendigt at ændre fra 1⁄2 forbandt til 1⁄4 forbandt.

Nedlægning i forbandt fortæller noget om, hvilken måde man lægger eller monterer fliserne på. Der findes forskellige former. 

Hvis fliserne ligger i skærende forbandt, ligger fliserne i en lige række med hinanden.

Ligger fliserne i ½ eller ¼ fortæller det noget om, hvor forskudt fliserne ligger af hinanden.

I denne sammenhæng ved mureren altid bedst, og du bør altid efterleve murerens rådgivning. 

*BILLEDE*

Her ses ½ forbandt. Fliserne ligger forskudt af hinanden,
hvor enderne af to fliser, rammer midten af den øvre flise.

*BILLEDE*

Her ses ¼ forbandt. Fliserne ligger forskudt af hinanden,
hvor enderne af to fliser, rammer ¼ af den øvre flise.

*BILLEDE*

På første billede ses vinkelforbandt.
Det er det, der er kendt som sildebensmønstret.

For at minimere planhedstolerancer anbefaler vi Tebo Nivelleringssystem ved såvel store formater fliser, som når fliserne skal lægges i forbandt.

Hvad er et nivelleringssystem?

Man bruger et nivelleringssystem til at få fliser og klinker til at ligge helt lige. Det kan f.eks. være et skruesystem, der hjælper med det.

Det er vigtigt at have den rette flisenivellering, da det har betydning i forhold til kvaliteten og holdbarheden af de fliser, der bliver lagt på dit badeværelse f.eks. Du vil blive meget ked af at ende med et resultat, hvor dine fliser eller klinker ligger skævt, da det altid vil ødelægge hele det visuelle udtryk.

Du skal derfor sørge for at have et godt nivelleringssystem, foruden de øvrige nødvendige fliseværktøjer, redskaber og materialer. Gør du ikke en dyd ud af det rette værktøj, er det spildt arbejde, og du vil ende med at ærgre dig over det.

Det nødvendige skruesystem er heldigvis både nemt at bruge og til at betale. Det er en investering, der er guld værd og en kæmpe hjælp, når du skal opsat eller lagt fliser. 

Du kan købe Tebo Nivelleringssystemet i vores webshop eller i vores butik i Søborg. Tag gerne fat i os, så vil vi med glæde guide og rådgive dig, så du får truffet de helt rigtige valg og ender med et resultat, du bliver rigtig glad for. 

Har du brug for rådgiving ang. tolerancer, fuger og nivelleringssystemer?

Har du brug for yderligere rådgivning, eller er du bare nysgerrig på at høre mere om os? Så ring gerne på 4450 1160 eller send os en mail på fliser@scandinova.dk

Du kan også læse mere om os, downloade guides og se vores fliseserier her på siden.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Book et designmøde her