10 nyttige overvejelser
Sådan undgår du at vælge de forkerte fliser
Vi oplever en stigende popularitet for fliser som gulv- og vægbeklædning i hjemmet - foruden at være slidstærke, funktionelle, have en lang levetid og mange andre gode egenskaber, bidrager de også med en utrolig æstetik og kan give hvert rum et helt særligt og personligt udtryk.
På trods af flisers mange gode kvaliteter, er der alligevel en række faktorer, du bør være opmærksom på, inden du træffer dit endelige flisevalg. Alt for mange ender med et resultat, som de ikke er tilfredse med, og det er virkelig ærgerligt, for udskiftning og opsætning af fliser bliver hurtigt en dyr fornøjelse.
I Flise Design er vores fornemmeste opgave at give dig den fornødne rådgivning, så du kan træffe dit flisevalg på et oplyst grundlag og ender med et resultat, du vil være glad for i rigtig mange år.
Vi har derfor samlet 10 ting, du bør overveje omkring dit flisevalg, så du undgår at vælge de forkerte fliser til din bolig. Det er de samme overvejelser, der gør sig gældende uanset, hvilket rum du vil lægge fliser i. Til gengæld kan rummenes indretning og funktion kan medføre forskellige flisevalg.
Indholdsfortegnelse
- 1. Personlig rådgivning
- 2. Rummets indretning og funktion
- 3. Opmåling
- 4. Dine konkrete behov
- 5. Størrelser
- 6. Farve og lysindfald
- 7. Fuger
- 8. Slidgruppe
- 9. Stilarter og trends
- 10. Køb flere fliser end du skal bruge
1. Personlig rådgivning
Inden du begiver du ud i store beslutninger omkring valg af fliser, stilart, størrelser og meget mere, er vores klare anbefaling at du først og fremmest forhører dig hos en professionel fliseforhandler.
Professionel rådgivning og vejledning er en enestående hjælp, fordi du herigennem får indsigt i de forskellige muligheder og konsekvenser ved et specifikt flisevalg med udgangspunkt i dine individuelle situation.
Man kan godt have en ide om, hvad man gerne vil have, og hvad man tror, der vil se godt ud. Vores erfaring er imidlertid, at de fleste ender med at træffe anderledes valg efter de har fået professionel vejledning, fordi de er blevet mere bevidste om, hvad deres konkrete behov og overskud rækker til.
Derfor er du naturligvis altid mere end velkommen til at besøge os i vores store showroom i Søborg, sende os en mail eller ringe til os. Så vil vi i samarbejde med dig, finde frem til den bedste løsning for dig og din bolig.
2. Rummets indretning og funktion
Noget af det vigtigste du skal være opmærksom på, inden du vælger fliser er, hvilket rum de skal være i. Hvordan er rummet indrettet, og hvad er rummets funktion? Rummets indretning og funktion er gode indikatorer for, hvilken type- og hvor meget skidt og snavs, der vil komme i rummet. Der er f.eks. madrester, stegeos i køkkenet, kalk og aftryk fra bare fødder på badeværelset, og skoaftryk med skidt udefra i entréen.
Du bør hele tiden overveje rummet som en samlet enhed. Hvad er størrelsen på rummet, hvordan er rummets form, er det kvadratisk eller har det mange skæve vinkler? Står der mange ting på gulvene, eller er der masser af luft imellem møbler, vaser, tæpper og andre dekorationer? Er rummet tørt eller udsat for fugt?
Et badeværelse er f.eks. i højere grad udsat for fugt end en entre. Vådrum har generelt større behov for grundig rengøring og afkalkning, hvilket har indflydelse på fugernes holdbarhed. Fuger er sårbare, kan være svære at holde rene og bliver nemt misfarvede med tiden. Derfor vil det være en god ide at mindske det samlede fugeareal på badeværelset og i andre vådzoner.
3. Opmåling
Det er vigtigt, at du kender de præcise mål for det rum, du skal have lagt fliser i. Når du kender de præcise mål, kan du bedre træffe et fornuftigt valg om flisestørrelse. Inden man køber sine fliser, er det altid en god ide at måle op og lægge malertape op, for bedre at kunne fornemme, hvordan det visuelle resultat vil blive.
Vores klare anbefaling er, at du hele tiden har rummets helhed med i dine overvejelser. På den måde undgår du nemmest ærgerlige udskæringer.
Vi er fortalere for kreativitet, og vi vil hellere end gerne bidrage med ideer og inputs, hvis du har behov for det. Alene på baggrund af rummets mål, kan vi finde frem til rigtig meget!
Du kan med fordel låne nogle fliser med hjem, så du bedre kan se, hvordan den specifikke flise passer til rummet og dets lysindfald.
4. Dine konkrete behov
Du bør også tænke dig og din families behov ind i dit flisevalg. Er I kun to voksne, eller består I af en stor børnefamilie? Mange børnefamilier har et mindre overskud til ofte at afkalke badeværelse.
Mørke fliser er meget populære i øjeblikket, men man skal huske på, at mørke fliser på et badeværelse bliver udsat for meget kalk. Omvendt vil lyse fliser i entre ofte have tydelige afmærkninger fra skidt udefra og skoaftryk.
Det er vigtigt at understrege, at vi bestemt ikke fraråder enten det ene eller det andet. Vi ønsker blot at gøre dig opmærksom på de forskellige muligheder og konsekvenser ved dit flisevalg.
Det vigtigste for os er, at du står tilbage med et resultat, som passer din personlighed og temperament, og som du kan være glad for i mange år.
5. Størrelser
Med størrelser henviser vi både til rummets og flisens størrelse. Skal fliserne lægges på væggen eller gulvet, eller begge steder? Vores erfaring er, at de fleste bliver gladest for et resultat, hvor der ikke er nogle ærgerlige skæringer på fliserne. Det undgår du ved vælge fliser, der passer til overfladens bredde og længde.
Store fliser giver ofte rummet mere ro og harmoni. Den ensartede overflade kan også give en fornemmelse af, at rummet er større, end det egentlig er. Samtidig har store fliser færre fuger, hvilket gør dem nemmere at rengøre.
Man skal imidlertid huske, at store fliser som nævnt har en homogen overflade. Det stiller krav til et meget plant underlag. Er underlaget ujævnt, bør man vælge mindre fliser, der i den forstand er nemmere at arbejde med. Mindre fliser giver også et større frirum til kreativitet og leg med linjerne.
6. Farve og lysindfald
Du vil erfare, at farven på dine fliser vil have enorm betydning for resultatets endelige udtryk. Både i forhold til stilart men også i forhold til fornemmelsen af rummets størrelse. Mørke farver vil gøre rummet mindre, mens lyse farver vil gøre rummet større.
Ensartede farver vil skabe ro og harmoni i et rum, mens uensartede farver vil skabe mere liv og dynamik. Man bør derfor hele tiden have in mente, hvilke stemninger man gerne vil have, rummet skal afspejle.
Forskellige farver kan kombineres på mange måder. Det er ikke alene flisens farve, men også farvetone og nuance, der er vigtig for det samlede visuelle udfald. Eksempelvis vil vi normalt ikke anbefale at kombinere en brun flise med en grå flise. Men hvis den grå flise har en varm farvetone, kan kombinationen alligevel udmunde i et særdeles smukt resultat.
Lysindfaldet har også stor betydning for, hvordan fliserne vil tage sig ud i rummet. Rum med masser af lys kan bedre bære mørke fliser. Derimod vil rum med mindre lysindfald føles lysere, hvis man lægger lyse fliser på.
7. Fuger
Vores generelle anbefaling er at anvende en fugemasse, der har samme farve som fliserne. Denne løsning vil typisk skabe mere ro og harmoni og fremstå mest elegant. Men som altid, beror det på en konkret vurdering.
I nogle tilfælde kan en hvid fugemasse godt kombineres med en mørk flise. Det er naturligvis op til dig og din personlige smag, men det er vores erfaring, at de fleste alligevel finder det mest tilfredsstillende i længden med et harmonisk udtryk.
Man bør også tænke fuger ind i sin rengøring. Jo færre fuger, des mindre rengøring. Store fliser vil have færre fuger, mens små fliser vil have flere fuger.
8. Slidgrupper
Der findes 6 kategorier inden for fliser. Flisens slidstyrke siger noget om, hvor modstandsdygtig flisens glasur er, og dermed hvor hurtigt flisens glasur bliver synligt slidt. Denne information er vigtig, når du skal vælge fliser til de forskellige rum. Eksempelvis kræver fliser, der skal opsættes på væggen ikke samme slidstyrke, som fliser der skal lægges på gulvet.
Slidstyrke 1: Vægfliser, vægbeklædning mv. Disse skal ikke lægges på gulve.
Slidstyrke 2: Gulve med let slid, som f.eks. badeværelser i privatboliger, hvor man enten går barfodet eller med blødt fodtøj.
Slidstyrke 3: Gulve med alm. slid. Det kan være i hele boligen undtagen køkken og bryggers.
Slidstyrke 4: Gulve med stærkere slid. Egnet til alle boligens rum. Særligt rum, hvor der er meget trafik, som f.eks. entré og køkken.
Slidstyrke 5: Gulve med stærkt slid, som f.eks. butikker, hoteller, skoler mv.
Uglaserede: Gulve med meget stærkt slid (shoppingcentre, lufthavne, værksteder mv.). Denne kategori hører under fliser, der stort set er uopslidelige.
9. Stilarter og trends
Der er et hav af stilarter, man kan lade sig inspirere af. Både af bekendte, flisedesign.dk (link) boligmagasiner, sociale medier mv. Man bør dog hele tiden have boligens samlede stilart for øje, når man vælger stilarten til et rum.
På den måde sikrer man hele boligen harmoni og bevarer en stilistisk rød tråd. Man bør også huske på, at alle boliger og rum er forskellige. Hvad der ser godt ud på Instagram, vil ikke nødvendigvis klæde et specifikt rum i din bolig.
Vi opfordrer også til at være påpasselig med at kaste sig over tidens trends. I øjeblikket er det moderne med nogle stærke farver, men mange vil efter få år blive trætte af dem. Som alle andre modefænomener - går de af mode. Og så er det ærgerligt at have brugt mange tusind kroner på et badeværelse, som man få år efter er træt af.
10. Køb flere fliser end du skal bruge
Det er en god ide at købe ca. 10-15 % flere fliser, end man reelt skal bruge. Hvor mange ekstra der er behov for, er dog altid en konkret vurderingssag. Hvis du f.eks. har ét kvadratisk rum med 60x60 fliser, vil 10 % være nok. Hvis du derimod har 7 små rum, hvor der skal lægges fliser, er det mere hensigtsmæssigt med 15 % i overskud
Når fliser skal skæres til, opstår der ofte et spild langs kanterne, og andre gange går fliserne simpelthen bare i stykker under skæringsprocessen.
Det er også en god ide at have en ekstra kasse fliser liggende, hvis du en dag får brug for at reparere dine fliser. Så er du sikker på at have den rigtige flisetype i den rigtig farve.
Har du brug for flere gode råd?
Er du i tvivl om, fliser overhovedet er det rigtige for dig, eller har du brug for det sidste gode råd, inden du vælger den perfekte flise?
Så kontakt os allerede i dag, så tager vi en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst muligt gøre dine drømme til virkelighed.
Vi glæder os til at høre fra dig!