Guide: Sådan opsætter du selv fliser på væggen

Er du en gør-det-selv-type, der har fingrene godt skruet på?

Det er nemlig ikke sværere, end de fleste kan være med, men det kræver alligevel en vis portion omhyggelighed.

Hvis du skal have renoveret et helt køkken eller badeværelse, vil du få mest ud af at kontakte en professionel murer. Men skal du blot have opfrisket en væg, kan du sagtens gøre det selv og glæde dig over den økonomiske besparelse ved at gøre arbejdet selv.

Der er nogle trin, du skal igennem, når du skal sætte dine egne fliser op. Dem vil vi gennemgå med dig her.

Lav en plan og undgå tilfældigheder

Først bør du have en klar plan for din fremgangsmåde, og du skal huske at måle grundigt op.

Hvor skal du placere hele fliser, og hvor har du tænkt dig at placere de halve fliser? 

Skal du opsætte fliser på en ny væg eller oven på gamle fliser?

Skal du bruge gulvfliser eller vægfliser?

Der findes nemlig rigtige vægfliser, men der er faktisk større tradition for at bruge gulvfliser på væggen. Forskellen på en gulv- og vægflise er, at man ikke stiller krav til slidstyrken på en vægflise.

Du bør dog vide, at som med gulvfliser, findes der er også et enormt udvalg af vægfliser. De kommer i alverdens farver, former og mønstre. Der er både aflange, firkantede, trekantede - kun fantasien sætter grænser.

Vil du gerne have samme fliser på gulv og væg, giver det god mening at vælge gulvfliser begge steder. Når man vælger den samme flise, fremmer man ro og harmoni rummet. Mange, der vælger gulvfliser til væggen, vælger den ofte i en anden størrelse. 

Sørg for et jævnt underlag

Underlaget er alfa omega, når du skal lægge fliser. Er underlaget ujævnt, vil det endelige resultat også se ujævnt ud, og det er ikke særligt tilfredsstillende at se på. Hvis du tager dine gamle fliser ned, skal du sørge for, at væggen bliver grundigt slebet, så rester fra gamle flisefuge og fliseklæber ikke ødelægger den nye opsætning af fliser.

Et jævnt underlag indebærer en glat og fin væg, hvor eventuelle fordybninger er omhyggeligt spartlet. Jo mere plan og jævn væggen er, jo bedre bliver det endelige resultat.

Fliser på en ny væg 

Hvis du har bygget en helt ny gipsvæg, eller måske blot har spartlet eller pudset din væg op, skal du grunde væggen med en primer. En helt ny væg er nemlig meget sugende og har derfor brug for beskyttelse i form af en forsegler. Hvis underlaget ikke er godt beskyttet, risikerer du, at væggen suger vand ud af fliseklæberen, og så vil dine fliser ikke hæfte ordentligt.

Du kan også opsætte fliser oven på gamle fliser 

Du kan fratage dig selv en del af arbejdet ved at sætte de nye fliser op på de gamle fliser. På den måde slipper du for arbejdet i at tage de allerede eksisterende fliser ned. Det er dog vigtigt, at du først sikrer dig, at de gamle fliser sidder rigtig godt fast. 

Inden du kan påbegynde opsætningen af dine nye fliser, er der et rengøringsarbejde af dine gamle fliser, du først skal tage dig af. 

Det er meget vigtigt, at alle fedtstoffer, snavs og kalkaflejringer bliver helt fjernet. Du bør vaske de gamle fliser grundigt ned, efterfulgt af en omgang med kalkfjerner. Til sidst skal du anvende almindeligt grundrengøringsmiddel.

Når du er færdig med rengøringen, skal de gamle, men nu rene, fliser matslibes, så fliseklæberen kan binde ordentligt fast til underlaget. Til dette skal du bruge en rystepudser eller et lignende værktøj.

Fliser på badeværelset? Husk vådrumssikring!

For rum, der er i direkte kontakt med vand, gælder der krav om vådrumssikring. Det gælder derfor badeværelset, som skal gøres helt vandtæt. Det er for at forebygge, at vand eller fugt kan trænge gennem fugerne og dermed skade de underliggende bygningsdele. 

Ved vådrumssikring, gøres væggene vandtætte med en vådrumsmembran. Du skal sørge for at smøre membranen på hele gulvet samt 10 cm op ad væggen samt i bruseområdet.

Nu begynder arbejdet - læs godt med 

Nu vil vi tage dig kærligt i hånden og guide dig i, hvordan du trin for trin griber hele processen an. Inden du følger disse trin, skal du have klargjort og rengjort væggene, som beskrevet i afsnittene ovenfor. 

  1. 1. Opsætningen skal planlægges

Som vi allerede har været inde på, skal du have lagt en plan. Der er forskellige måder at sætte fliser op på. Du kan opsætte dem i skærende forbandt, hvor fliserne ligger i en lige række med hinanden. Du kan også opsætte dem i ½ forbandt, hvor fliserne ligger forskudt af hinanden.

Et godt råd er at have lige store fliser ude i siderne, så du opnår et harmonisk udtryk. Tegn gerne op på væggen, inden du begynder at opsætte dine fliser. På den måde kan du få en god fornemmelse af, hvordan det endelige udfald kommer til at blive.

  1. 2. Vær klar med fliseklæberen

Nu skal du blande fliseklæberen op med vand. Følg altid instruktionerne på bagsiden af produktet. Hvis ikke du følger de anviste blandingsforhold, kommer fliseklæberen ikke til at få den rette konsistens, og du ender med et utilfredsstillende resultat.

 

Når fliseklæberen er blandet, skal du tage din tandspartel og trække fliseklæberen på væggen i et jævnt, ensartet lag. Træk endelig kun fliseklæber på små stykker ad gangen. På den måde undgår du, at det tørrer ind, inden du får sat dine fliser op på væggen. 

  1. 3. Første række, første prioritet

Du vil erfare, at den første række er ubetinget vigtigst. Det er nemlig den første række, der kommer til at danne grundlaget for den øvrige opsætning af fliserne. Det kan være meget svært at rette skæve fliser op, når du når længere hen i arbejdsprocessen. Derfor skal fliserne på den første række, som også er den nederste, sidde så nøjagtigt som muligt. 

Her er det en god ide at bruge flisekryds og flisesnor. De hjælper dig med at holde en ensartet afstand mellem fugerne, så de bliver lige brede. 

  1. 4. Nu skal du fuge

Nu er dine fliser oppe og tørre. Det betyder, at det nu er tid til at fuge. Til dette skal du bruge en gummispartel. Du skal blande din flisefuge op med vand, og igen er det vigtigt, at du følger produktets anvisninger. 

Med din gummispartel trækker du flisefugen ud over både fliser og fuger. Det skal du gøre, indtil alle fugerne er fyldt op. 

Når du har gjort det, skal du bruge en fugtig svamp, som du skal glatte fugen ud med. Vær opmærksom på eventuelle huller i fugerne - og jævn dem ud, hvis der er nogle. 

  1. 5. Fjern den overskydende fugemasse

Det tager ca. 10-15 min. for fugemassen at tørre. Når den er tør, skal du tørre den overskydende fugemasse af med en blød klud eller fugtig svamp. Denne proces kan være tidskrævende, og det er vigtigt, at du husker jævnligt at skifte kluden eller svampen ud. 

I tilfælde af, at du ikke kan få bugt med det sidste fugeslør, anbefaler vi dig at bruge Fila Deterdek Pro. Dette er en syreholdig grundrens, der netop er ganske effektiv til at fjerne fugeslør.

  1. 6. Afslut med silikonefuge

Nu er du ved vejs ende! Du mangler kun at fuge alle kanter og hjørner med gummifuge. Det er vigtigt, at du anvender en silikonefuge, der både er resistent over for mug og skimmelsvamp, og som også er beregnet til vådrum.

Når du skal trække silikonefugen ud over væggen, skal du bruge en fugespartel af plastik. Det skal gøres i et glat og jævnt lag. 

Klip til et par timer senere, og du står nu med en flot væg med tør silikonefuge og nyopsatte fliser. 

Godt arbejde! 

Har du brug for yderligere vejledning i at sætte fliser op?

Har du spørgsmål eller brug for ekstra tips og tricks ang. opsætning af fliser på væggen, så hører vi gerne fra dig.

Du er altid velkommen til at komme og besøge os i vores fysiske butik i Søborg til en god snak om fliser, uanset hvad dine spørgsmål og udfordringer må være.

Ellers kan du altid kontakte os på 4450 1160 eller send os en mail på kontakt@flisedesign.dk