Rengøring og vedligeholdelse

Det er ikke tilfældigt, at keramiske fliser vinder større og større indpas i Danmark. De har nemlig et væld af fordele, og én af dem er, at de er utroligt nemme at rengøre og vedligeholde. Du skal bare lige lære hvordan, og det hjælper vi dig med. 

  Her forsyner vi dig med en fyldestgørende guide til, hvordan du skal rengøre og pleje dine keramiske fliser. Vi skelner mellem beskyttelse, almindelig rengøring og dybdegående rengøring. Guiden indeholder også anbefalinger til de produkter på markedet, der er bedst egnede til rengøring og vedligeholdelse af keramiske fliser.

  Beskyttelse 

  Keramiske fliser i sig selv behøver faktisk ingen beskyttelse med forsegler, da denne flisetype har en lukket overflade og derfor ikke kan trække nogen plejestoffer. Fugerne derimod, skal forsegles med en fugeforsegler, inden fliserne tages i brug. Men inden vi kommer så langt, er det vigtigt med en indledende afvaskning af fliserne, så du kan få fjernet fugeslør, rust og kalk mm.

  Først skal du fjerne fugeslør fra nye fliser med Deterdek

  Fugeslør opstår særligt ved anvendelse af cementfuge. Du kan kende fugesløret på den matte hinde på flisen, der giver et ufærdigt look. Til den indledende afvaskning af dine fliser, anbefaler vi Fila Deterdek Pro. Dette rengøringsmiddel er meget syreholdigt og fjerner derfor effektivt både snavs, støv, kalk og fugeslør.

  Sådan gør du:

  • Gør fliser og fuger våde, så fugerne mættes og ikke kan optage det syreholdige rengøringsmiddel
  • Bland produktet op med varmt vand med et blandingsforhold på 1:10
  • Påfør det blandede rengøringsmiddel ud på fliserne i cirkelbevægelser
  • Afslut med at skylle fliserne med vand - så neutraliserer du nemlig syren og efterlader overfladerne rene og pæne

  Er der overskydende fedt, voks, sæbe el.lign., anbefaler vi Fila PS/87PRO. Hvis det er nødvendigt, skal dette gøres inden du anvender Deterdek.

  Så er du klar til næste skridt!

  Nu skal dine fuger imprægneres med Fugaproof

  Dine fliser fremstår nu rene og pæne, og du kan nu påbegynde imprægneringen af fugerne. Til dette anbefaler vi Fila Fugaproof, som både beskytter og renser dine splinternye fuger, så de ikke optager vand og snavs. Har du polerede, keramiske fliser, anbefaler vi imprægnering med MP90 ecoxtreme.

  Sådan gør du:

  • Produktet sprayes eller pensles på, og imprægneringen holder ca. et års tid.

  Almindelig rengøring med Fila Cleaner Pro

  Med almindelig rengøring, mener vi den rengøring, du foretager på daglig og ugentlig basis. Til dette, anbefaler vi Fila Cleaner Pro, som er et PH-neutralt rengøringsmiddel. Du kan bruge det på fliser, der er belagt på både gulve og vægge. Produktet er skånsomt og rengør dine fliser uden at beskadige dem. Produktet efterlader heller ikke sæberester og sæbefilm, som almindelige rengøringsmidler har tendens til at gøre.

  Sådan gør du:

  • Bland produktet op med varmt vand
  • Blandingsforholdet er som udgangspunkt 1:200
  • Påfør produktet med en mikrofiberklud eller mikrofibermoppe

  Undgå denne hyppige fejl!

  Vi ser desværre ofte, at mange for nemheds skyld vælger at bruge helt almindelige rengøringsmidler, som man kan købe i supermarkedet. Som beskrevet ovenfor, efterlader de imidlertid ofte sæbefilm, som er med til at ødelægge dine fliser.

  Opbygning af sæbefilm pga. forkert sæbe er en af de allerstørste fejl, vi ser folk begå. Derfor anbefaler vi på det kraftigste, at du bruger Fila Cleaner Pro hver gang, du rengør dine fliser. På den måde. slipper du helt uden om denne hyppige fejl.

  Dybdegående rengøring med Fila PS/87PRO

  Nu er der efterhånden gået en rum tid, og nu trænger dine fliser til en dejlig genopfriskning i form af en dybdegående rengøring. Med en dybdegående rengøring, mener vi den rengøring, du foretager med mere jævne tidsmellemrum. Til dette anbefaler vi Fila PS/87PRO, som er et alkalisk rengøringsmiddel/grundrens. Dette produkt er lavet til at fjerne fedtpletter og ophobet snavs.

  Noget, du skal vide omkring den gode fliserengøring er, at kalk ikke kan fjernes, medmindre du først har fjernet sæberester samt det øverste lag snavs. Det gælder særligt fliser i vådzoner, som f.eks. på badeværelset.

  Selvom du er en af dem, der gerne bruger en svaber efter at have været i bad, vil sæbe fra shampoo mv. efterlades som en tynd hinde på flisen. Denne hinde skal fjernes, inden du kan afkalke dine fliser.

  Sådan gør du:

  • Bland produktet med varmt vand
  • Blandingsforholdet er som udgangspunkt 1:10
  • Påfør det blandede produkt ud på fliserne med en skuresvamp i cirkelbevægelser
  • Afslut ved at skylle af med vand

  Afkalk dine fliser med Deterdek

  Nu er dine fliser fri for sæberester, snavs og fedt. Er det nødvendigt, kan du nu afkalke dine fliser. Til dette anbefaler vi Fila Deterdek Pro, som vi også omtalte i afsnittet “Beskyttelse”. Produktet er syreholdigt og kalkopløsende, og du kan derfor både rengøre og afkalke dine fliser, uden at dine fliser bliver beskadigede.

  Sådan gør du:

  • Bland produktet med varmt vand
  • Blandingsforholdet er 1:5 eller 1:10, afhængigt af hvor tilkalkede dine fliser er
  • Det er vigtigt, at både fliser og fuger er våde inden afkalkning
  • Påfør det blandede produkt ud på fliserne i en skuresvamp i cirkelbevægelser
  • Det er vigtigt, at du rengører nedefra og arbejder dig opad
  • Afslut med at skylle fliserne med vand - så neutraliserer du nemlig syren og efterlader overfladerne rene og pæne

  Fjern pletter med Fila PS/87PRO

  Er der kommet genstridige pletter på dine fliser, som bare nægter at komme af? Der er næsten ikke noget, der forstyrrer synet mere end grimme pletter. Men fat mod, der er hjælp at hente!

  Sådan gør du:

  Du kan bruge produktet ufortyndet eller med et blandingsforhold på 1:3
  Påfør produktet på pletten
  Skyl efter efter 5 minutter
  Voila - dine fliser er nu pletfri

    Har du spørgsmål omkring rengøring af dine fliser?

    Vi har i denne guide beskrevet, hvordan du bedst muligt plejer og forlænger holdbarheden af dine keramiske fliser.

    Har du spørgsmål til rengøring af andre flisetyper, eller er du bare nysgerrig på fliser generelt, hører vi gerne fra dig.

    Vi står altid klar til at hjælpe dig med dine fliser, uanset hvad det måtte være.