Kantskåret eller formpresset

Hvad betyder det, at en flise er kantskåret (rektificeret)? 

Hos mange fliseforhandlere vil du støde på begrebet rektificeret. Det kan lyde en kende forvirrende, men egentlig refererer begrebet blot til, at en flise er kantskåret - altså fint slebet eller skåret på alle kanter efter brænding, så den færdigproducerede flises samlede størrelse er mere nøjagtig.

Man skærer eller sliber fliserne til, efter de er blevet brændt. Fælles for både porcelæn og keramiske fliser er, at der under brændingsprocessen kan variere op til 1,5 % i størrelsen. Dette er dog helt normalt og tages i betragtning under monteringsprocessen.

Producenten forsøger at minimere eller rette op på størrelsesvariationerne ved at skære, bearbejde eller slibe fliserne præcist efter brænding.


Rektificering betyder, at flisen er blevet kantbehandlet

Man kalder også rektificering for kantbehandling, fordi det er flisens kanter, der slibes eller skæres til.

Dette påvirker ikke tykkelsen af flisen.

Desuden gør det hverken en flise bedre eller dårligere. Rektificering påvirker ganske enkelt, hvilken slags kanter flisen har, hvilket igen betyder, at en rektificeret flise er ideel til specifikke typer flisemontering.


Hvornår har du brug for en rektificeret flise?

Der er primært én grund til anvende en rektificeret flise: man kan lægge dem med smalle fuger, hvilket giver et mere roligt og moderne udtryk.

Når du placerer to rektificerede fliser ved siden af hinanden, vil du opleve, hvad den meget præcise, rene og ensartede kant betyder for din din fliselægning. Nøjagtigheden ved rektificerede flisers tilpassede kanter gør, at man kan placere fliserne meget tættere sammen.

Det er imidlertid en smagssag, om man er til rektificerede fliser. De meget tætliggende fliser giver nemlig et anderledes look. 

 

Formpressede fliser

Formpressede fliser sorteres i størrelser/kaliber efter brænding med en tolerance på ca. 1,2mm. Denne størrelsesforskel betyder, at du skal anvende en fuge på min.4-5mm i bredden for at størrelsesforskellen optages.

Der er primært én grund til anvende en rektificeret flise: man kan lægge dem med smalle fuger, hvilket giver et mere roligt og moderne udtryk.

 

Tilbage til blog